Stonehenge Festival statement over afbreken festival

Stonehenge Festival heeft op zijn facebookpagina een statement geplaatst over het afgelasten van het festival afgelopen zaterdag:

Tja, daar zit je dan. Nog verslagen van wat er zich zaterdag allemaal heeft afgespeeld. Een jaar keihard werken, volledig in rook opgegaan door de zwaarste julistorm ooit. Uiteraard volgden we het weer al dagen op de voet. Heel erg lang leek het dat Stonehenge de dans zou ontspringen. Zelfs toen de eerste regen viel leek het op de diverse buienradars dat de zwaarste regen langs ons heen zou gaan en de windkracht bij ons niet hoger zou komen dan windkracht zes. De podia waren berekend op windkracht zeven en alle tenten waren extra verankerd. Wij zouden er ondanks de buien (want erger leek het echt niet te worden) een mooi feestje van maken… En toen sloeg het weer om. De wind en regen beukten op de podia waardoor onderdelen losraakte, de wind rukte aan de tenten en de omheining, op de apparatuur stond water en we moesten besluiten om het festival een uur stil te leggen.

Tijdens dat uur werd al snel duidelijk dat één van de podia onbruikbaar was geworden dit kregen we niet meer goed. En dan? Op één podium verder? Een aangepast programma? Devin Townsend had al aangegeven sowieso niet te willen spelen. Hij vond de omstandigheden te gevaarlijk. Vital Remains was nog niet gearriveerd, zij waren door het noodweer drie uur vertraagd en ook Brujeria zat vast in een vliegtuig dat niet kon landen. Overleg met beveiliging, politie, podiumbouwers, mensen van licht en geluid volgde. De storm werd erger en na een tweede inspectie bleek dat ook het tweede podium onbruikbaar was geworden en moesten we het meest verschrikkelijke scenario doorzetten. We moesten het festival stoppen. Overal water op en bij elektra, losrakende tenten en zeilen, het was gewoon domweg niet veilig. We konden niet het risico lopen dat er ongelukken zouden gebeuren. En dan komt alles in een stroomversnelling. De mensen moest zo snel mogelijk van het terrein, de hekken moesten plat, de bands moesten worden betaald en naar de hotels worden gebracht…

Sinds zaterdag stromen er reacties en berichten binnen. Het zijn er zoveel dat het onmogelijk is om iedereen persoonlijk te antwoorden, vandaar ook deze verklaring. Gelukkig reageren de meeste mensen begripvol en snappen mensen dat het zo niet verder kan. Helaas krijgen we ook veel andere reacties. Mensen zijn boos en teleurgesteld. Begrijpelijk, zo voelen wij ons ook. Er zijn zelfs mensen die denken dat we het festival hebben afgelast om er zelf financieel beter van te worden. Dit is zeker niet waar. Stonehenge Festival is een stichting die volledig draait op vrijwilligers en zonder winstoogmerk. Bands, de inhuur van apparatuur, de materialen, tenten, licht, geluid, beveiliging… alles moet ondanks de afgelasting gewoon worden betaald. Financieel raakt dit ons dus heel erg hard. Als we nu ook nog, bovenop alle kosten, de kaarten en munten zouden moeten vergoeden, dan betekent dit het einde van Stonehenge. Wij zijn aan het bedenken of er een andere mogelijkheid is om jullie wel tegemoet te komen, want ook jullie feestje is zaterdag letterlijk en figuurlijk in het water gevallen.

Voor ons is het nu eerst de schade opmaken en alle lopende zaken zo goed mogelijk afhandelen. Wij hopen op jullie begrip voor de situatie. Met jullie hulp, kunnen we volgend jaar wèl een nieuwe Stonehenge vieren en dat is wat wij het allerliefst zouden willen!

Groeten,

Rene, Roland en Ilse
Stichting Stonehenge Festival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *