Kadavar – Berlin

Kadavar – Berlin
21 augustus 2015
Nuclear Blast Records

De Duitse band Kadavar, inderdaad afkomstig uit Berlijn, heeft net zijn derde studio-album uitgebracht. Bij het opzetten valt direct op dat de band afgestapt is van het “hard panning”, oftewel gitaar en bas gescheiden uit je linker en rechter speaker. De productie is ook stukken helderder, of liever gezegd minder vuig. Het is voor het eerst dat ik de band begin te vergelijken met Audrey Horne, en dat kan niet de bedoeling zijn, lijkt me. En dan heb ik alleen nog maar het openingsnummer Lord Of The Sky gehoord…
Het tweede nummer Last Living Dinosaur is dat gevoel echter nog niet weg en begin ik de psychedelische invloeden van de vorige albums te missen. Wat rest zijn twee uitstekende hardrock songs, die zo uit de zeventiger jaren lijken te komen. Of het nu komt omdat alles nu in full-stereo op me af komt, of dat de band zijn trucje nu anders doet, ik hoor duidelijk een andere Kadavar dan ik gewend was te horen.
Gelukkig herpakt de band zijn oude bluesy stoner rocksound op Thousand Miles Away From Home en Filthy Illusion. In Pale Blue Eyes keert dan eindelijk een klein beetje van de psychedelische sound terug en wordt het weer vuig. Stolen Dreams is weer een soort bluesy hardrock track, terwijl The Old Man meer heavy doom van aard is.
Eigenlijk golft het album op deze manier zo door naar zijn einde om uiteindelijk af te sluiten met de cover Reich Der Träume (Nico).

Het is duidelijk dat Kadavar het meer over boeg van de hardrock gooit en het duistere, zweverige van de vorige albums wat los heeft gelaten. Nog altijd vormt de bluesy stonerrock en de 70’s hardrock de basis. Het minimalistische effect dat het hard panning gaf is weg. Jammer, want het gaf de band juist een karakteristiek geluid waardoor je Kadavar meteen herkende. De band wil schijnbaar laten horen dat ze gegroeid zijn. Als de band deze lijn doorzet, dan zullen ze ook zeker wel mee gaan draaien tussen de grote jongens. Kadavar is dan ook een band die je in de gaten moet blijven houden, want het beste hebben we nog niet van ze gehoord.

Klik hier en shop alles van Kadavar bij Large

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *