Ghost Ship Octavius – Ghost Ship Octavius

Ghost Ship Octavius – Ghost Ship Octavius
23 maart 2015
Self released

Drummer Van Williams is samen met Matt Wicklund in 2013 een nieuwe band begonnen. Van kennen we als drummer van Nevermore, waar hij 16 jaar op het krukje zat voordat de band zichzelf “on hold” zette. Matt Wicklund kennen we van zijn werk voor God Forbid, Himsa en Warrel Dane. Een zanger werd er gevonden in Adon Fanion, die live al eens de band Ashes Of Ares (ook met Van op drums) bijstond. Live en op het album wordt de band bijgestaan door bassist Dagna Silesia, die ook al bij Nevermore en Warrel Dane speelde. Eigenlijk heb je dan al een goed beeld waar dit album naar toe gaat. Juist progressieve thrash. Maar zo als altijd dekt dat niet volledig de lading, en weet je nu alleen waar je het album in de schappen terug zult vinden. Een betere omschrijving zou zijn: Nevermore/Sanctuary meets Devin Townsend featuring Lande/Allen. Die Devin Townsend invloeden komen het meest naar voren in de tracks Alive en Bloodcaster, maar duiken ook her en der vaker op. De band creëert dan de typische groovende wall of sound met een jagende zang zoals we die van Devin zijn bands en projecten kennen. Op de heerlijke refreinen komt een zangstijl naar voren die we van Jorn Lande (o.a. Masterplan en Jorn) of Russell Allen (o.a. Symphony X) kennen.
Het gitaarwerk dat wordt verzorgd door Matt Wicklund is hier ruim in orde. Heerlijke groovende hooks en virtuoze solo’s worden lekker bij elkaar gehouden door het geweldige drumwerk en de schurende cleane vocalen, hierdoor klinkt het album dynamisch en toch ook krachtig. Een perfecte mix tussen akoestisch en versterkte gitaren, waar ook duidelijk ruimte is gelaten voor bass en zelfs piano. Het zorgt voor een soort gelaagdheid die het album niet in één draaibeurt laat vangen. Alles is in elkaar gemixt en geproduceerd door Aaron Smith in zijn Envisage Audio studio te Seattle.
Aanraders op het album zijn Mills Of The Gods en In Dreams. Deze tracks laten goed horen tot wat de band in staat is op dit titelloze debuut. Het album is in eigen beheer uitgebracht en gefinancierd middels een kickstarter-campagne. Ik vermoed dat er al meerdere labels zich inmiddels bij de band gemeld zullen hebben om een opvolger uit te mogen brengen. The End Records heeft in ieder geval al als eerste een deal met de band weten te sluiten om de merchandise, inclusief het album, te mogen verkopen. Voor meer verkooppunten kun je terecht op hun website: www.ghostshipoctavius.com. Hier kun je ook stukjes luisteren van alle tracks voordat je het album aanschaft bij cdbaby.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *