Necromancing The Stone – Jewel Of The Vile (september 2016)

Necromancing The Stone – Jewel of the vile
05-08-2016
Metal blade

De bandnaam van deze Amerikaanse band is gekozen op basis van de wereldberoemde film uit 1984: Romancing the Stone. In deze film zagen we o.a. Michael Douglas, Kathleen Turner en Danny DeVito schitteren. De film kreeg een jaar later een vervolg middels Jewel of the Nile, met nagenoeg dezelfde cast, zodat we ook de albumtitel hebben verklaard.

necromancing-the-stone

Leuk bedacht natuurlijk, maar met alleen een beetje humor in je bandnaam en albumtitel heb je nog geen succesvol concept. De kracht van deze band ligt hem dan ook in de som van de delen, oftewel de achtergrond van de bandleden. Zo kennen we gitarist James Malone van Arsis, Drummer Jeramie Kling speelde bij The Abscence, Ryan “Bart” Williams speelde bij The Black Dahlia Murder en gitarist Justin Wood en zanger “Big” John Williams kennen we van Brimstone Coven. Ondanks die achtergrond hebben we niet te maken met een deathmetalband.

De aanpak van Necromancing The Stone is traditioneler te noemen, met invloeden uit de thrash en deathmetal,maar met de nadruk op het vette riffwerk. De riffs doen denken aan Iron Maiden, Anthrax en Megadeth, het geweldige drumwerk ligt daar mooi tussenin en daaroverheen ligt het majestueuze stemgeluid van John Williams die met zijn teksten ook daadwerkelijk iets te vertellen heeft. De teksten zijn namelijk allemaal fantasierijke verhalen die elk nummer zijn eigen kleur mee geven.

Niet alleen John Williams leent zijn stem aan dit album, maar ook de overige bandleden laten af en toe van zich horen. In Rotted Reunion bijvoorbeeld wordt het verhaal verteld over een man die zijn vrouw verliest aan een gruwelijk moord en haar met de nodige moeite uit de dood terug weet te halen. De stem van de dode vrouw wordt verteld door de gecombineerde grunts van James, Justin en Jeramie.

De stem van John Williams is sowieso nogal divers, waardoor het album spannend blijft tot aan het eind. Diversiteit is eigenlijk ook het sleutelwoord voor dit album. Luister maar naar de gitaarriffs, het ene moment is het meer traditionele heavy metal, het andere moment meer thrashy en even later hoor je meer deathmetal georiënteerde riffs. Sommigen zouden het album dan ook als progressieve thrashmetal bestempelen, maar dat schiet mij te kort.

Of het allemaal nog niet genoeg is krijgen we ook nog een aantal gastbijdragen op het album. In Ritualistic Demise horen we Taylor Nordberg (The Abscence, Infernaeon) en in The Old One speelt niemand minder dan Jeff Loomis (Nevermore, Arch Enemy, etc.) een stukje mee.

De film Jewel Of The Nile verbleekte ten opzichte van zijn sterke voorganger Romancing The Stone. Er kwam daarna dus ook geen vervolg meer. Laten we hopen dat Jewel Of The Vile wel een opvolger gaat krijgen, want dit smaakt naar meer.

[bol_product_links block_id=”bol_57d3f34499979_selected-products” products=”9200000060041042″ name=”Necromancing the stone” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *