Gamma Ray – The Best Of

Gamma Ray – The Best Of
30 januari 2015
Earmusic

Gamma Ray (her)schrijft geschiedenis

Het verhaal is bekend, maar toch zitten er aan dit album weer een aantal interessante haakjes. Het begint allemaal als Kai Hansen op 1 januari 1989 officieel de band Helloween verlaat. Voorvelen is dat een schok die ze niet zagen aankomen omdat hij een van de oprichters van de band was. Zanger Michael Kiske wilde een steeds dikkere vinger in de pap hebben waardoor Kai zich genoodzaakt voelde om zijn eigen weg te gaan. De bedoeling is dan om een band te vormen met meerdere zangers, waarvan Ralf Scheepers er ook één van is. Scheepers, was al eens gepolst voor Helloween, maar toen kreeg Kiske de voorkeur. De samenwerking verloopt zo goed, dat de andere zangers thuis kunnen blijven. Met Ralf op zang worden de eerste drie albums ingespeeld, al zijn op het derde album de eerste scheurtjes al merkbaar als Kai Hansen en Dirk Schlägter (toen nog gitarist) zich ook met de zang gaan bemoeien. Ralf Scheepers wordt voor de keuze gesteld: Of fulltime zanger bij Gamma Ray, of kiezen voor je ban als ingenieur. Gezien het gerommel binnen de band kiest hij voor zijn baan. Daarna ontstaat een redelijk stabiele line-up en Kai heeft wat hij wil, namelijk zingen en gitaar spelen. Uiteindelijk bracht de band in 2014 met Empire Of The Undead alweer hun elfde album uit, en ook nog eens de meest succesvolle tot dusver.
Nú was het schijnbaar tijd voor een resumé en komt de band met hun eerste (officiële) Best Of album. Althans, dat zegt de band zelf over deze release. De waarheid is dat in 2000 middels Blast From The Past ook al eens een compilatiealbum uitbrachten, maar die telt om onduidelijke redenen ineens niet mee. Voor dat album werden destijds alle nummers opnieuw ingespeeld om zo de historie te vervalsen en de herinnering aan Ralf Scheepers uit te wissen.
Voor The Best Of zouden er alleen maar oude opnames zijn gebruikt die hooguit opnieuw gemixt zouden worden. Des te jammer is het dan om te constateren dat er slechts twee nummers op staan die nog gezongen worden door Ralf Scheepers en dus werkelijk afkomstig zijn van de eerste drie albums. Kai Hansen heeft zelf persoonlijk het album samengesteld en dat zegt schijnbaar genoeg. Het is dus niet een Best Of Gamma Ray, maar een Best Of Kai Hansen geworden.

Klik hier en shop alles van Gamma Ray bij Large

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *