Scalpture – Panzerdoktrin

Scalpture – Panzerdoktrin
01 december 2016
Final Gate Records

Sinds 2009 beloopt, nou ja, ploegt de Duitse death metaldivisie van Scalpture dwars door de death metalwegen heen en doet dat lekker oldschool. Geïnspireerd door bands als Bolt Thrower en Hail of Bullets zijn de heren ten strijde getrokken en hebben met het album Panzerdoktrin hun debuutalbum afgeleverd. De release is in december 2016 gerealiseerd, mede dankzij het label Final Gate Records.

Met het nummer Forward March… wordt er afgetrapt en inderdaad, meteen vliegen de oldschool Hail of Bullet-achtige tonen mij om de oren. De vette sound van de HM2-pedaaltjes zijn duidelijk herkenbaar en geven het de karakteristieke tonen. Vervolgens horen we het knarsen van rupsbanden, kortom: …Panzer Hooray! Alles aan dit nummer is opgebouwd uit keihard oude school doodsmetaal. De drums zijn lekker hakkend, gitaarriffs strak en speels, de bas dreunt heerlijk donker door het geheel heen en de vocalen zijn goed passend bij de zeer zware muziek.

Lead From Ahead doet ook wat hoort, namelijk genadeloos toeslaan en hard doordreunen. De vocalen hebben af en toe wat weg van het hogere gegrunt van Martin van Drunen (Asphyx, ex-Hail of Bullets). Het nummer zit dynamisch in elkaar: snellere partijen worden vlekkeloos overgenomen door rustigere momenten om vervolgens weer over te schakelen in pompende riffs. Dam Busters start met een nieuwsberichtje uit de jaren veertig. Ook een fijn nummer om te luisteren, maar niet echt super bijzonder. Dit is echter geen ramp naar mijn mening.

Een klein puntje van kritiek heb ik bij het nummer Flattened Horizons (Pounding Howitzers). Over het algemeen een erg aantrekkelijk geluid, maar na ongeveer drie minuten komt er een geratelde gitaarriff bij de muziek en deze zal vervolgens een tijdje aanhouden. Voor mij had deze best wat prominenter in de mix mogen staan, dat had het nummer net dat stukje extra ‘oomph’ opgeleverd. Het is namelijk een vette riff en deze wordt nu teveel op de achtergrond gehouden. Verder is het geen slecht nummer dus.

De overige vier nummers zal ik kort met een paar woorden samenvatten: het doet wat hoort bij oldschool death metal met oorlogsthematiek, namelijk alles omploegen wat op het pad verschijnt! Tof album, zeker een aanrader.

Scalpture:
Facebook: https://www.facebook.com/Scalpture/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCN-Y7Xm3RfqSNIe_P7hCbXw
Twitter: https://twitter.com/ScalptureMetal
Bandcamp: https://scalpture.bandcamp.com/
Webshop: http://scalpture.bigcartel.com/

Final Gate Records:
Facebook: https://www.facebook.com/FinalGateRecords/
Website: http://www.finalgaterecords.com/
Bandcamp: https://finalgaterecords.bandcamp.com/
Youtube: https://www.youtube.com/user/FinalGateRecords

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *