The Hayleys – Raato

The Hayleys – Raato
13 april 2018
Gorba records

The Hayleys komen uit Finland en zingen tegenwoordig ook in het Fins. De band uit Jyväskylä is echter begonnen als Hayley’s Royal Whores en zong toen ook nog in het Engels. Met de Koninklijke hoeren van toen kun je de huidige band totaal niet vergelijken. Waar het muzikaal toen nog als gothic-achtige rock klonk, kun je dit stelletje ongeregeld nu in een Thrash ‘n’ Roll hokje plaatsen. Maar daar is niet alles mee gezegd. De band weet de aandacht op de een of andere manier wel vast te houden. De nummers zijn steeds net op tijd afgelopen. Ook het soleerwerk is kort maar krachtig en voegt echt iets toe.

Om eerlijk te zijn dacht ik in eerste instantie te maken te krijgen met een slap aftreksel van Turbonegro, maar dat had met de bandfoto te maken en gelukkig niet met de muziek. Het album begint met een soort achteruit gespeeld liedje en iets wat lijkt op kotsgeluiden, maar gelukkig is dit als intro bedoeld. Het daadwerkelijke eerste nummer is ‘Mä Aion Vetää Viivat’ en laat meteen horen wat we mogen verwachten van The Hayleys: Lekkere Thrash’n’Roll met hoog Punkrock-gehalte. Na nog geen twee minuten dendert de trein door in ‘Sielu Irtoo Ruumiista’. Eigenlijk hetzelfde laken pak als zijn voorganger, maar met zelfs een orgeltje.
Titeltrack ‘Raato’ is met 3 minuten en 16 seconden het langste nummer op het album en klinkt ook behoorlijk anders. Meer hardcore, minder hoog tempo en dankzij de synths een beetje episch. In ‘Kuollut Turre Ei Murise’ gaat het gas weer flink open en horen we af en toe een verdwaald hardcore riffje voorbij komen. De dubbele zang gaat er voor zorgen dat dit nummer live wel aan gaat slaan.
Als het album afsluit met het verrassende ‘En Elä Viittä Päivää’ hebben we een kleine 19 minuten er op zitten dat maakt het album aan de korte kant. Raato bevat 9 nummers, maar als je het intro en de afsluiter niet meerekent als volwaardige nummers, dan blijft er niet veel over.

Fans van bijvoorbeeld Discharge, Ratos de Parao, Gama Bomb zullen hier ongetwijfeld iets mee kunnen.

www.thehayleys.com
www.facebook.com/thehayleys

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *