Pentagram – Curious Volume

Pentagram – Curious Volume
28 augustus 2015
Peaceville Records

De Amerikaanse heavy/doom metal formatie Pentagram mag evenals Black Sabbath wel een doomlegende genoemd worden, aangezien de band reeds in 1971 is begonnen. Toch zou het nog tot 1985 duren voordat hun debuutalbum Pentagram uitkwam. Maar zelfs dat is inmiddels al dertig jaar geleden. Zanger Bobby Liebling is door de jaren heen de enige constante factor geweest in deze band. Dat geldt dan niet alleen voor het feit als bandlid, maar ook voor zijn verslaving aan verslavingen door de decennia heen. Het schijnt dat hij de laatste jaren echter redelijk consequent zonder problemen en verslavingen doorkomt. En dat is maar goed ook, want de band levert eind deze maand een puik achtste album (Relentless uit ’93 was een re-issue van Pentagram uit ’85) af en zou het daarmee nog wel eens druk kunnen krijgen. Naast zanger Liebling vinden we Victor Griffin op gitaar, Greg Turley op bas en Pete Campbell op drums.
Het album is opgenomen door de Zweedse producer Mattias Nilsson, met aanvullende opnames van Travis Wyrick. Deze laatste won al eerder een Grammy voor zijn werk en was ook verantwoordelijk voor het vorige Pentagram album Last Rites. Al het artwork van de plaat komt van de hand van de Nederlandse kunstenaar Richard Schouten.

Curious Volume trapt af met het gezellige Lay Down And Die, die vooral klinkt naar lekkere Southernrock. Dit komen we later ook weer tegen in tracks als Earth Flight en Sufferin’.
In The Devil’s Playground gaat het tempo wel onderuit en worden we getrakteerd op een soort spacey doom. Because I Made It klinkt, ondanks dat de titel anders doet vermoeden, nogal ingetogen en is semi-akoestisch. Met The Tempter Push krijgen we weer een beetje tempo terug en worden de versterkers weer volcontinue aangezet. Het nummer neigt vooral naar de stonerrock met uiteraard 70-er jaren invloeden. De 70’s komen we verderop ook weer tegen in Misunderstood. De tracks Dead Bury Dead en Curious Volume hebben gitaarriffs (en sound) meegekregen die van een Obituary-album af hadden kunnen komen.

Al met al een afwisselend album waar Bobby Liebling met zijn markante stem een heerlijk sfeer over het gehele instrumentarium weet neer te leggen. Productietechnisch zit het album dan ook prima in elkaar. Liebling & Co hebben dan ook een prima album afgeleverd waar we het waarschijnlijk weer heel wat jaartjes mee zullen moeten doen.

Klik hier en shop alles van Pentagram bij Large

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *