Die Krupps – V – Metal Machine Music

Die Krupps – V – Metal Machine Music
28 augustus 2015
Steamhammer

De historie van de band Die Krupps gaat al terug naar 1980, wanneer een jonge Düsseldorfse punkrocker, Jurgen Engler genaamd, een mix tussen electro en metal gaat maken. De band is dus ouder dan bijvoorbeeld Rammstein die zich in het zelfde segment bevinden. De vergelijkingen kun je echter beter leggen naar bands als Ministry en Nine Inch Nails. De synths worden binnen Die Krupps verzorgt door Ralf Droper, die er al bijna vanaf het begin van de band bij is. De drums worden verzorgd door Volker Borchert. Marcel Zürcher en Nils Finkreisen zijn de beide gitaristen en Jürgen is de zanger.

Eigenlijk kan de titel niet pakkender gekozen zijn, al hebben ze in het verleden al eens vaker met die titel gewerkt. Het dekt namelijk gewoon behoorlijk de lading.

Het intro Die Verdammten gaat mooi over in Kaltes Herz, waarin een behoorlijk thrashy sound word neer gezet. Samen met afsluiter Volle Kraft Voraus zijn dit de enige twee Duitstalige songs. In Battle Extreme worden we voor het eerst getrakteerd op tal van extra achtergrondgeluiden, die het geheel een extra tintje meegeven. Fly Martyrs Fly gaat overduidelijk over Germanwings-vlucht 9525, waarbij de co-piloot de cockpit afsloot en het vliegtuig liet crashen. Halverwege horen we allerlei journalisten berichten over de crash. De songteksten zijn vanuit Lubitz’ perspectief geschreven. Bizar en indrukwekkend nummer. Het volgende nummer, The Truth, nijgt behoorlijk naar Ministry. Niet alleen de muziek, maar ook de tekst. Op Road Rage Warrior worden weer allerlei achtergrondgeluiden ingezet, die gedoseerd worden gebruikt. Vampire Strikes Back stamt al uit 1998 en is in een iets softere variant al eens gebruikt voor de videogame Wing Commander: Prophecy. Het is niet het enige oudere nummer, want Alive In A Glass Cage stamt zelfs uit 1985, ten tijde van hun hit-single Fatherland. Net als je mocht denken dat je het wel hebt gehad, trapt Kaos Reigns even met donder en geweld je speakers aan gort! Ook Volle Kraft Voraus is een behoorlijk stevig nummer, waarmee de hardere tracks dus mooi verspreid zijn over het album.

De CD bevat overigens ook nog een bonusdisc waarop remixes en demo-versies te horen zijn. Met name de demo-versie van Kaos Reigns is erg interessant.

Ik was totaal niet kapot van het vorige album The Machinists Of Joy uit 2013, maar de band krijgt met dit nieuwe album wel de handen op elkaar. Eigenlijk treden ze in hun eigen voetsporen van de band die ze waren midden jaren negentig. En dat bevalt prima!

[bol_product_links block_id=”bol_55f351fd21178_selected-products” products=”9200000046991531″ name=”Die Krupps” sub_id=”V Metal Machine” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *