Atra Vetosus – Apricity

Atra Vetosus – Apricity
26 februari 2018
Immortal Frost Productions

Tussen het geweldige full-length debuut Voices From The Eternal Night (AANRADER) uit 2013 en het recent uitgebrachte Apricity zijn we nog verwend met de single/ep Ius Vitae Necisque (2016), maar nu zijn de Aussies terug met een volwaardige plaat! Atra Vetosus afkomstig van het eiland Tasmanië heeft in het verleden al meermaals laten horen wat voor ingenieuze muziek het vijftal kan produceren. De muziek zit normaal strak in elkaar en neemt je mee op een muzikale reis door het kille Atmosferische Black Metallandschap. Zou het de heren dit keer wederom gelukt zijn om mij mee te nemen op dit pad?

Met een volmondig ja kan ik bevestigen dat ik vanaf het eerste nummer Oceans Of Light, Rainfall Of Stars met gespitste oren en kippenvel heb zitten luisteren. De eerste klanken zijn zeer herkenbaar voor de mensen die bekend zijn met Atra Vetosus: Natuurgeluid die overgaat in een prachtig spel van akoestische gitaren met op de achtergrond symfonische achtergrond van keyboard. Dit alles slaat vervolgens over gebulder met retestrakke gitaarriffs, ratelende drums, dreunende basgitaar en de herkenbare ijskoude schreeuw van Josh Gee. Dit technische hoogstandje heeft ook wat rustigere momenten nog ingebouwd, hierop zijn bijvoorbeeld prachtige diep gezongen stukken te horen. Mijn adrenaline niveau zit in ieder geval al door het plafond en het is nog maar het eerste nummer…

Het tweede nummer Ever Falling Snow gaat lekker verder waar het vorige nummer stopte: namelijk met mij muzikaal te vermaken. Na het gekraak van een persoon lopend door sneeuw komt de muziek weer op gang met eerst rustige tonen, vervolgens lekkere pompende drums en daarna heerlijk atmosferische black metal.

Na het prachtige akoestische intermezzo Violet pompt het daar op volgende Where The Lost Spirits Roam er meteen knetterhard bovenop. Dit nummer geeft mij erg veel energie zowel door de blazende partijen als de stukken dat het muzikaal wat gas terug neemt. Luistertip: zet je geluid zo hard mogelijk en genieten maar.

Ik sla even een paar pareltjes over om vervolgens bij Of Ancient Prophecies te belanden. Het begint met een galmend geluid en daarover heen een soort Ulver (het hedendaagse Ulver) achtige zang. Vervolgens blaast er weer snoeiharde Atmosferische Black uit mijn speakers. Het nummer zonder zang vond ik al eens eerder op Facebook in een drumvideo van Josef Bound en ik was toen al verkocht. Het nummer is vrij druk opgezet, maar niet storend druk. Alle instrumenten en zang staan perfect op elkaar afgestemd en vormen een episch nummer.

Het heeft even geduurd maar Atra Vetosus heeft het weer geflikt. Iedere release klinkt de muziek weer voller en is merkbaar dat de band erg gegroeid is in de loop der tijd. De band is volgende maand op tour in Europa, dat is op zich redelijk speciaal, en doet daarbij ook Nederland en België aan!

Shows:
6 april: Willemeen te Arnhem
Link: https://www.facebook.com/events/139217060061897/

7 april: Immortal Frost Productions Festival te Mechelen (België)
Link: https://www.facebook.com/events/299684133847920/

Immortal Frost Productions:
Website: http://immortalfrostproductions.com
Shop: http://shop.immortalfrostproductions.com
Download: http://digital.immortalfrostproductions.com
YouTube: http://youtube.com/user/ImmortalFrostProd
Facebook: http://facebook.com/immortalfrostproductions

Atra Vetosus:

Facebook: https://www.facebook.com/atravetosus
Website: http://atravetosus.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *