Ne Obliviscaris – Urn (november 2017)

Ne Obliviscaris – Urn
27 oktober 2017
Season of mist

Extreem progressieve metal, zo mag je de muziek van de Australische band Ne Obliviscaris wel noemen. Cleane vocalen worden aangevuld met grunts en sopraan-actige zang, akoestische stukken worden afgewisseld met extreme black-metalachtige stukken om vervolgens te worden afgebroken met klassieke vioolpartijen. Het is slechts een kleine greep uit de verwachtingen die je van dit album mag hebben. En dan vergeet ik nog de jazz-invloeden te noemen.

Urn is het derde volledige album dat de band uit Melbourne uitbrengt, en ook hier ligt de nadruk op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Op het album vinden we slechts 6 nummers, en eigenlijk maar vijf, aangezien Libera (Part II) – Ascent Of Burning Moths (2:36) als een outro gezien kan worden van Libera (Part I) – Saturnine Spheres. Toch klokt het album nog drie kwartier en dus zijn de nummers verre van kort.

Officieel heeft de band geen bassist. Op Urn is de Nederlander Robin Zielhorst als sessie-muzikant daarvoor aangetrokken. Het is ook deze bas die zorgt voor een jazzy ondertoon, hetgeen goed te horen is in bijvoorbeeld Intra Venus. De cello wordt bespeeld door Tim Hennesy, die ook geen deel uitmaakt van de vaste line-up. De cleane zang van Tim Charles (tevens violist) wordt afgewisseld met de grunts van Xenoyr (Marc Campbell). Marc is ook verantwoordelijk voor het artwork, hetgeen hij al vaker voor andere bands heeft gedaan, meestal onder de pseudoniem Svartwerk.

Het album is opgenomen bij Pony Music te Melbourne door Troy McCosker, en afgemixed door Mark Lewis. Lewis werkte eerder al voor albums van bijvoorbeeld Cannibal Corpse, Belphegor, Dååth, Death Angel, Devildriver, Trivium, White Chapel en vele anderen. Het geheel zit heerlijk helder in elkaar en laat alle instrumenten afzonderlijk goed uit de verf komen. Niet onbelangrijk als je bedenkt hoe een brei een nummer als Eyrie anders had kunnen worden. Voor live-optredens zal dit nog een behoorlijk klus gaan worden.

Ne Obliviscaris is momenteel tot begin december op tournee door Noord-Amerika, samen met vast voorprogramma Allegaeon. Of en wanneer de band daarna in Nederland te zien zal zijn is nog niet bekend.

https://www.facebook.com/NeObliviscarisBand
http://neobliviscaris.bandcamp.com/
http://www.season-of-mist.com/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *