Spartan – The Fall Of Olympus

Spartan – The Fall Of Olympus
3 december 2015
Into the limelight

Spartan uit Haarlem bestaat sinds 2007, maar heeft nu pas zijn eerste volledige album uitgebracht, nadat in 2009 de EP For Glory verscheen. Alhoewel je van een echte EP niet kon spreken, aangezien het een speelduur had van ruim 33 minuten en er 7 tracks op stonden. Toch zou het dus nog zes jaar duren voordat The Fall Of Olympus het levenslicht zou zien.

Tekstueel richt de band zich op de Griekse mythologie, waarmee blijkt dat de bandnaam zorgvuldig is uitgekozen. De grunt van zanger Jeff doet soms wat denken aan Gorefest, terwijl de screams en de achtergrondzang weer aan Children Of Bodom doen denken. Met die laatste band treffen we de spijker ook aardig op zijn kop, want ook muzikaal heeft de band hier wel gelijkenissen mee. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de tracks Helena. De band speelt dus een mix van Power en Death metal. Het is echter niet zo dat er alleen maar vrolijke frivoliteiten op dit album staan, neem bijvoorbeeld de nummers The Labyrinth, At The Dawn Of War of A Beautiful Death, hier hoor je duidelijk de invloeden van Amon Amarth in terug.

Je zou de band ook kunnen omschrijven als een power metalband met deathmetal-vocalen, want het tempo ligt op sommige tracks aanzienlijk hoog en het melodieuze twin-guitar werk tussen Pieter en Nick geeft het geheel een positieve vibe. De achtergrondzang zal met name live zorgen voor de nodige stuwing richting het podium. Bassist Mike en drummer Frank zorgen voor een goeie basis en houden het tempo er lekker in en nemen het intro van Titanomachy voor hun rekening.

Eigenlijk doet de band alles goed op dit debuutalbum: de mix is goed, het artwork is prima verzorgd en de nummers zijn sterk. Op het album staan 13 tracks met een totale speelduur van ruim een uur, ook daar is niks mis mee. Ik had echter de filmsamples achterwege gelaten en zou een verstaanbaardere zanger beter vinden passen bij de band. Written In Sand vind ik daarom ook een van de betere nummers, aangezien de zang hier goed te volgen is en het nummer zelfs doet herinneren aan het album Colony van In Flames.

Op het album zijn ook een paar vocalisten te gast, zo horen we de gerenommeerd zanger Henning Basse in het nummer Breaking The Chains Of Olympus. Hadassa Kosten is zangeres van theNAME en zingt mee op Eurydice’s Son. Rotting Christ zanger/gitarist Sakis Tolis neemt een groot gedeelte van de zang op het afsluitende Sons Of Sparta voor zijn rekening.

Spartan levert met dit debuutalbum een uitstekend visitekaartje af, waar de band in binnen- en buitenland ongetwijfeld veel waardering voor zal gaan krijgen.

Vrijdag 8 januari is Spartan in Hoogeveen te zien, waar ze Het Podium samen met Disquiet en Shade Of Hatred onveilig zullen maken. Kaarten kosten €6 in de voorverkoop en € 8 aan de deur. De deuren zwaaien open om 20.30uur en aanvang zal rond 21.00uur zijn. De avond wordt georganiseerd door Black Sheep Bookings.

https://www.facebook.com/SpartanOfficial
http://www.spartan-metal.com/
http://spartanofficial.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/user/SpartanMetalNL
Spartan CD’s en merchandise

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *