Massive Assault – Mortar (12″ vinyl)

Massive Assault – Mortar (vinyl release)
7 juli 2017
FDA Records

De Hoogeveense klasbakken van Massive Assault houden al jaren de vaandel van de oude school Zweedse deathmetal hoog en komen eindelijk met een opvolger van Death Strike (2012). De opnames werden met flinke tussenpozen gemaakt tussen 2014 en 2016 in de eigen Dirty Bird Studio van gitarist Fredde Kaddeth. Waarschijnlijk heeft het lange wachten te maken met het drukke schema dat Fredde en zanger/tekstschrijver Carl Assault hebben dankzij hun andere band Sledgehammer Nosejob, waarmee ze eerder dat jaar ook al een album uitbrachten.

De band heeft er voor gekozen om Mortar eerst op vinyl uit te brengen. In het najaar zal het album ook op CD verschijnen. Echter, hier is nog geen datum voor vast gesteld.

Met opener World Funeral valt meteen op dat het gitaar geluid van de band wat is veranderd. Op Death Strike scheurden de gitaren meer. Ook de zang staat nu wat meer naar voren en klinkt dieper. Het maakt de muziek toegankelijker en komt minder als een muur van geluid op je af. Niet dat de band softer is geworden, in tegendeel zelfs. Alles lijkt alleen wat meer in balans en klinkt strakker dan voorheen.
Dat de band vast houdt aan de Old School Swedish Deathmetal (OSSDM) moge duidelijk zijn, dat weten we van ze. Dat daar wel degelijk genoeg variatiemogelijkheden in zitten, wordt ons op dit album wel duidelijk. Het up-tempo Cause Effect wordt opgevolgd door het langzamere bijna deathdoom-achtige Suffer In Terror. In Extinction klinken overduidelijk de crust-invloeden van de band terug. Het laatste nummer van de A-kant, Original Sin, is eigenlijk een instrumentaal nummer, met her en daar wat gesampelde spreeksels.
Op kant B gaan we verder met de lekkere stamper Empty Shell, gevolgd door één van mijn favoriete tracks op dit album: Anger Overdrive. Probeer maar eens stil te blijven staan wanneer dit nummer live wordt gespeeld! Het nummer Frozen Hell is door zijn opbouw een vreemde eend in de bijt op Mortar. Het begint wat slepend, bijna doom-achtig. Daarna wordt het tempo langzaam maar zeker opgeschroefd. We horen zelfs een tweede stem ten tonele verschijnen waarna het nummer echt in zijn overdrive naar het einde spurt.
Als de afsluiter Deranged Humanity weg fade loop ik gauw naar de platenspeler om kant A nog eens op te zetten. Ik wil nog een rondje!

P.S.
Hopelijk gaat een volgende album niet weer zo lang op zich laten wachten…

Massive Assault speelt op 15 september als voorprogramma (evenals Implore en Graceless) voor Vallenfyre in Iduna te Drachten en op 17 november in Café De Lijst te Hoogeveen. Tussendoor wordt op 22 september J.C. Goeroe in Schoonebeek met een bezoekje vereerd (samen met Gatecreeper en Ratlord).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *