Expenzer – Kill the conductor

Expenzer – Kill The Conductor
6 juli 2015
Czar of Bullets

He, das fijn wakker worden! De postbode drukt bij mij vanochtend een envelop door de bus en na het openen sta ik oog in oog met de knalgele hoes van het debuut van het Zwitserse Expenzer.
De band is opgestaan uit de as van Pigskin, een band die sinds 1996 rondwandelt en tot dusver 3 volledige albums heeft uitgebracht. De twee gitaristen en de drummer van Pigskin vinden we terug in Expenzer en worden aangevuld met bassist Gregor Luther (ex-Amon (Zwit)) en zanger Tom Kapeller (Timmer).
Muzikaal zijn er nogal wat vergelijkingen te maken met bijvoorbeeld Pantera, Testament, Exodus, Machine Head en het Zwitserse openbaar vervoer. Deze band houdt namelijk net als de SBB (Zwitserse Nationale Spoorwegen) ook niet van vertragingen. Met angst en beven keek ik dan ook uit naar het tiende track op het album dat de humoristische titel Silence Of The Amps heeft meegekregen. Ik was even bang dat de band te lollig wilde doen en de 7 minuten met stilte zou gaan vullen voordat het laatste nummer werd ingezet, maar het valt mee. Wel begint het met een akoestisch akkoordenspel, waardoor je de angst bekruipt dat er toch nog een overbodige ballad op komst is, maar gelukkig komen halverwege de eerste minuut vanuit de verte alweer de versterkte gitaren opgestoomd. Het eerste woord van de tekst is heel toepasselijk gekozen: Sorry. Excuses aanvaard, aangezien het nummer lekker slepend en stuwend wordt afgemaakt. Beetje vergelijkbaar hier en daar met Machine Head.
Liefhebbers van Bay Area Thrash kunnen prima met dit album uit de voeten en ik kan hen het album dan ook echt aanraden. Met name Testament en Exodus zijn van grote invloed geweest, terwijl het stuwende karakter van Pantera’s Cowboys From Hell heeft gezorgd voor de drive van het album. Tracks als A Dying T-Rex en Amorphous Flowing Ice zijn hier een goed voorbeeld van. Pelvic Fin heeft zelfs wel wat weg van Grip Inc. Opmerkelijk is het nummer Unicorn te noemen, waarbij een gecomputeriseerde stem een soort refreintje inspreekt. Het weerspiegeld daarmee het feit dat er genoeg te beleven valt op dit album, ondanks dat de band het gaspedaal niet loslaat.
De instrumenten staan goed in de mix, verzorgd door V.O. Pulver (Gurd) in de Little Creek Studio.
In Zwitserland is Expenzer al gemeen goed geworden en stond de band al op grotere festivals tussen bands als Kreator, Vader, Satyricon, Gurd en Poltergeist.
Eindelijk weer eens zeer goed geslaagd debuutalbum en ik ben dan ook benieuwd of de band dit hoge niveau ook kan vast houden op een toekomstige opvolger.

Tracklist:
01. Bitter End
02. Kill The Conductor
03. A Dying T-Rex
04. Play For The Deaf
05. Amorphous Flowing Ice
06. Pelvic Fin
07. Erase It
08. Unicorn
09. Light Speed Heart Beat
10. Silence Of The Amps
11. Chasm

http://www.expenzer.com
https://www.facebook.com/expenzermetal
https://soundcloud.com/expenzer
https://expenzer.bandcamp.com
https://twitter.com/_eXpenZer_
http://www.lastfm.de/music/Expenzer
https://www.youtube.com/user/expenzer

Klik hier en shop alles van Expenzer bij Large

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *