Asgrauw/Meslamtaea – Utopia, 7″ split

Asgrauw/Meslamtaea – Utopia, 7″ split
03 Augustus 2017
Zwaertgevegt

Twee bands uit de Nederlandse underground black metalwereld hebben samen de krachten gebundeld om een zeven inch split op de markt te brengen. Het driekoppige Asgrauw heeft recentelijk nog haar langspeler genaamd Krater uitgebracht en de band heeft raakvlakken met de jaren 90 black metal zoals overgewaaid uit Scandinavië. De tweede band Meslamtaea (éénmans project van de drummer van Asgrauw) is al sinds eind jaren negentig actief en heeft na tien jaar weer een nummer opgenomen voor deze split. De oplage is slechts 250 stuks en wordt via Zwaertgevegt uitgebracht.

De twaalf minuten durende split wordt aangejaagd door het nummer Doemprofeet van Asgrauw. Het nummer begint met een geluidsfragment die meteen duisternis en mysterie creëert. Daarna volgt een midtempo stuk met de al herkenbare black metalriffs op gitaar, ijzige zang, dreunende basgitaar en rustige drums. Het slagwerk schakelt na dit korte moment op naar blastbeats en het zwarte metaalplaatje is compleet. Wanneer ik mijn ogen sluit kan ik de jaren 90 black metal herkennen: het is een ongeslepen diamant die in zijn pure vorm zonder polijsten ook een juweeltje is. Het nummer is lekker opgebouwd met meerdere tempowisselingen van drums en basgitaar met daardoorheen het constante jagen op gitaar. Heerlijk!

Vervolgens is het de beurt aan Meslamtaea. Neutronenstorm laat weer een heel ander geluid horen dan wat Asgrauw heeft neergezet. Het nummer begint rustig met akoestische gitaar en orkestachtige geluiden. Dit vloeit vervolgens door naar zeer rustige, richting het depressive suicidal-achtige black metal aan en vervolgens in pompende meer atmosferisch klinkende black. De titel wordt goed eer aangedaan, want het nummer komt als een storm over mij heen geblazen. De blastbeats worden er op machinegeweer tempo uitgestampt, de bas is ondersteunend aanwezig, de vocalen zijn ijskoud en de gitaren jagen er dwars doorheen om het compleet te maken. Na ongeveer drie minuut twintig slaat het nummer een andere muzikale richting in en krijgt ietwat groove. Een zeer belangrijk element wat nu goed wordt toegepast is de subtiele keyboard op de achtergrond. Op deze manier ratelen we door naar het einde van het nummer en houdt het vijf minuut vijfenvijftig durende oorgasme op. Luistertip: volume op standje ‘Burenruzie’.

Asgrauw:
Facebook: https://www.facebook.com/Asgrauw/
Website: http://www.asgrauw.com/

Meslamtaea:
Encyclopedia Metallum: https://www.metal-archives.com/bands/Meslamtaea/18923

Zwaertgevegt:
Facebook: https://www.facebook.com/Zwaertgevegt/
Website: http://www.zwaertgevegt.nl/
Youtube: https://www.youtube.com/user/Zwaertgevegt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *