Diablo – Silvër Horizon (Oktober 2015)

Diablo – Silvër Horizon
30 oktober 2015
Sakara Records

Het Finse viertal van Diablo draait al heel wat jaartjes mee. Midden jaren negentig zijn ze begonnen als Diablo Brothers, wat na drie demo’s werd ingekort tot Diablo. Daarna ging het hard met de band. Hun debuutplaat Elegance In Black leverde hun een platencontract op met Poko Records dat in 2002 de opvolger Renaissance uitbracht. Dat album eindigde op de 14e plek in de Finse albumcharts en katapulteerde de band ineens tussen de veelbelovende Finse metalacts.
Het succesalbum werd niet simpelweg gekopieerd, maar er werd naarstig verder geschaafd aan de stijl en componeerkunsten. Doorspekt met sterke melodielijnen kwam het album Eternium in 2004 uit, terwijl de gitaren juist lager werden gestemd. Het zorgde voor een 3e plek in de albumchart van Finland. Ook de daaropvolgende platen MIMIC47 (2006) en Icaros (2008) werden zeer goed ontvangen en bevestigden de positie van de band. Nu echter niet enkel in eigen land, maar ook in de rest van Europa heeft de band aan de weg getimmerd. Het album Icaros behaalde in het thuisland de tweede plek en de band werd gevraagd voor de Europses tour met Children Of Bodom en Cannibal Corpse.

Daarna werd het stil rondom de melodieuze deathmetalband Diablo. Zeven jaar stil. Tot nu, eind oktober, het zesde album verschijnt en wederom blijkt dat de band na twintig jaar nog steeds het muziek maken niet verleerd is. In tegendeel zelfs. Het tempo is wat omhoog gegaan en de hooks zijn wat verdwenen. Hierdoor glijden de nummers aan je voorbij. Echter, zonder dat dit inboet op de agressie. Want die is er zeker wel, mede door de ongepolijste zang en de opvallende drum. Melodie en agressie gaan bij Diablo goed samen. Tekstueel is het verhaal geïnspireerd op een science fiction boek, Aniara genaamd, van de Zweedse schrijver Harry Martinson uit 1956. De productie is perfect gedaan, waardoor alle instrumenten goed uit de verf komen. De songs zijn goed gecomponeerd, zodat bijvoorbeeld solo’s iets toe voegen en geen opvullers zijn. Op het album zijn twee handen vol aan achtergrondzangers ingezet. Hierbij variërend van bekende en minder bekende namen. Leden van Finse bands als Kypck, Rotten Sound Mokoma en Pain Confessor vinden we in dit rijtje terug.

Diablo levert met Silvër Horizon een prima verzorgd werkstukje af. Doordat de band een gelaagdheid in zijn muziek heeft weten te brengen, kun je niet in één luisterbeurt alles gehoord hebben. Dit is dan ook zeker geen snelle hap, maar een album die je vaker opzet.

[bol_product_links block_id=”bol_560a7ed8b0286_selected-products” products=”9200000050035668,9200000050035734″ name=”Diablo” sub_id=”Silver Horizon” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *