Enslaved – E (Oktober 2017)

Enslaved – E
13 oktober 2017
Nuclear Blast

Het Noorse Enslaved heeft vandaag haar veertiende langspeler op de markt gebracht. De progressieve black metalmuzikanten hebben het album uitgebracht via het label Nuclear Blast. Naast de welbekende leden Grutle Kjellson, Ivar Bjørnson en Ice Dale, maakt Håkon Vinje sinds dit jaar deel uit van de line-up. Hij neemt daarbij de keyboardsectie en cleane zang voor zijn rekening.

Het album trapt af met het nummer Storm Son. Dit nummer circuleert al een tijdje op YouTube en was dus voor de release al te beluisteren. Wat je als luisteraar voorgeschoteld krijgt is een nummer van ruim tien minuten die rijkelijk is gevuld met zowel prog als blackinvloeden. Het begint rustig met natuurgeluiden als vogels en andere mysterieuze geluiden. Dan volgt een roepende stem, gevolgd door respectievelijk een hoorn en het gehinnik van een paard. Vanaf dit moment start het nummer pas echt en doet dit op een rustige en progressieve wijze. Percussie is rustig evenals de gitaren. Hierdoor heen is een ietwat eigenwijs klinkende piano aanwezig en biedt de diepgang in het nummer. Wat ook opvalt, is de duidelijke aanwezigheid van de basgitaar, heerlijk. Na deze introductie gaat het nummer nog verder met de progressieve klanken zoals die ook in het oudere werk van bijvoorbeeld Opeth te horen zijn. De afwisseling tussen de rauwe grunt van Grutle en de mooie cleane zang van Håkon zijn perfect uitgevoerd en geven een fijn contrast. Nu hoor ik u bijna denken, maar dit nummer liet toch ook black metal horen? Jazeker, alleen moeten we daar even op wachten. Om precies te zijn: een minuutje of zes à zeven. De welbekende black gitaarriffs knallen er krachtig uit, dit met ondersteuning van pompende blastbeats. Voeg hier dan de krijs van Grutle aan toe en je hebt black metalwaardige muziek. Storm Son sluit vervolgens weer af met de progressieve stijl die voorafging aan het black metal stuk.

Met het langste nummer op dit album net achter de rug, gaan we verder met een nummer die ook al te vinden is op YouTube. Het gaat in dit geval om The River’s Mouth. Wederom worden de black en prog invloeden weer bij elkaar gevoegd en vallen de prachtige afwisselingen van grunt en schone zang direct op. Op enkele krachtuitspattingen na kabbelt het nummer lekker rustig voort. Het volgende nummer Sacred Horse start rustig met natuurgeluiden en cleane zang. Dit wordt meteen ruw van tafel geveegd en met snoeiharde black metal verwisseld. Toch blijven de progressieve invloeden niet ver weg en vinden zo hun eigen weg door de hardheid van het nummer heen. De toevoeging van orgel is prima toegevoegd en biedt een mooie afwisseling. Het einde van het nummer is voor het grootste deel aardig zweverig, met een knallende afsluiter.

Ik sla even een paar sterke nummers over en beland aan bij Djupet. Het begin is erg opbouwend: gitaar met ondersteuning van keyboard opent het nummer rustig, na verloop van tijd worden de riffs heftiger, krijgen basgitaar en drums ook hun intrede en wordt er op rustige manier met een diepe stem in het Noors gesproken. Bouwt het dan ook daadwerkelijk ergens naartoe? Met een volmondig ja valt dit te bevestigen. De muziek die volgt heeft de black metal als basisstructuur, beetje vergelijkbaar met wat Darkthrone ook produceert de laatste jaren, alleen met progressieve metalinvloeden. De zang is lekker rauw en krijst er goed over. Luistertip: net hard genoeg dat de politie niet op je stoep komt te staan.

Met het nummer What Else Is There komt er een einde aan ruim een uur puur genot. Het nummer begint met mysterieuze, haast alienachtige, geluiden. Vervolgens start de muziek echt met rustige aangename progressieve metal waarbij de aandacht volledig wordt gegrepen door de prachtige cleane zang. De grunt van Grutle komt hier vervolgens bij, maar overheerst gelukkig niet. Een mooie harmonie ontstaat en is haast oorgasme waardig. Dat ‘haast’ kan overigens na dit eerste stuk van het nummer ruimschoots de prullenbak in. Het nummer is namelijk een genot om naar te luisteren. De muziek klinkt krachtig maar ligt meer op de achtergrond. De zang is perfect uitgevoerd en op de niet gezongen momenten pakken de instrumenten hun aandacht. Al met al dus een onroerend nummer dus die goed is opgebouwd en een waardig afsluiter is van dit album.

Niels de Roo heeft besloten het album E van Enslaved uit te roepen tot album van de maand oktober en zal iedere vrijdag een nummer van dit album in zijn radioprogramma Metal Warehouse draaien.

Enslaved:
Facebook: https://www.facebook.com/enslaved/
Twitter: https://www.twitter.com/EnslavedBand
Website: http://www.enslaved.no/

Nuclear Blast:
Facebook: https://www.facebook.com/nuclearblasteurope/
Shop: http://www.nuclearblast.de/en/shop/index.html
Twitter: https://twitter.com/nuclearblasteu
YouTube: http://www.youtube.com/NuclearBlastEurope
Website: http://www.nuclearblast.de/en/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *